Общинска избирателна комисия Струмяни


РЕШЕНИЕ
№ 78-МИ
Струмяни, 08.10.2019

ОТНОСНО: Жалба от Красимир Георгиев Станков упълномощен представител и кандидат за кмет на община Струмяни от Местна коалиция „Обединена социалдемокрация („Земеделски съюз Александър Стамболийски“, „Воля“ „Земеделски народен съюз“)“

В ОИК – Струмяни е постъпило писмо от ЦИК с изх. № МИ-15-709/07.10.19 г.,  заведено в регистъра на жалби и сигналите на ОИК Струмяни под №1 /07.10.2019г. от Красимир Георгиев Станков – упълномощен представител и регистриран за кандидат за кмет на община Струмяни от Местна „Обединена социалдемокрация („Земеделски съюз Александър Стамболийски“, „Воля“ „Земеделски народен съюз“).  Към писмото са приложени два бр. снимков материал от откриването на МФФ „Малешево пее и танцува“, от които е видно, че редом с официалните гости, на сцената на фестивала присъства и Емил Илиев. Освен снимковия материал, към препратеното от ЦИК по компетентност писмо са приложени 3бр. екранни снимки на електронната поща на ЦИК в момента на получаване на писмото на Красимир Станков. От екранните снимки е видно, че в ЦИК е изпратен прикачен видеофайл, който ЦИК не е изпратил на ОИК.

С вх. № 2/07.10.2019г. в регистъра за жалби и сигнали в ОИК Струмяни е заведена жалба от Красимир Георгиев Станков, упълномощен представител и кандидат за кмет на община Струмяни от Местна коалиция „Обединена социалдемокрация („Земеделски съюз Александър Стамболийски“, „Воля“ „Земеделски народен съюз“). В жалбата се твърди, че кандидатът за кмет на община Струмяни, излъчен от ПП „Обединени земеделци“ Емил Димитров Илиев, в два поредни дни (4 и 5 октомври 2019г.) е нарушил разпоредбите на Изборния кодекс, като участва като официално лице, отправящо приветствие и връчващо награди на събитие, изцяло организирано от община Струмяни, а именно Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“. Посочено е още, че в към момента на реализиране на публичните си изяви на посочените по- горе дни 4 и 5 октомври 2019г.,  Емил Илиев вече не е кмет, тъй като съгласно разпоредбите на ЗМСМА, същият е в отпуск, поради регистрацията му като кандидат за кмет, участващ активно в предизборна кампания. Отделно от това в събитията на посочените дати на сцената на фестивала е бил поканен и кандидата за кмет на кметство Микрево, издигнат от ПП „Обединени земеделци“ – Венцислав Янев. На следващо място в жалбата се твърди, че е неприемливо и незаконосъобразно обяснението, че Емил Илиев е присъствал на мероприятието в качеството му на Председател на организационния комитет на фестивала, защото той е такъв по силата на длъжността, заемана от него, а именно кмет на община Струмяни. Сочи се още, че към датите на извършване на нарушенията, за и.д. кмет на община Струмяни е назначена г-жа Петя Тасева. В жалбата се твърди още, че видно от официалната страница на фестивала и от публичното му отразяване, сред организаторите на фестивала не фигурира Народно читалище „Братя Миладинови“ с. Микрево.

На 07.10.2019г. на жалбоподателя е дадено указание от членове на ОИК, видео файловете изпратени на ЦИК да бъдат представени и в ОИК Струмяни. Към 21.11 ч. на 08.10.2019г. видеофайловете не са предоставени на вниманието на ОИК Струмяни.

От официалната страница на МФФ „Малешево пее и танцува” е видно, че на 04.10.2019 г. не е имало откриване на фестивала. Фестивалът е открит официално на 05.10.2019 г. Приложеният снимков материал не доказва, че Емил Илиев отправя приветствие. На микрофона е вр.и.д кмет Петя Тасева. Присъствието на кандидат за кмет на община Струмяни на публично мероприятие, неорганизирано от съответната партия, не следва да се счита да е част от нарочната предизборна кампания и правенето на предизборна агитация. Кандидатът за кмет на кметство с. Микрево, излъчен от ПП „Обединени Земеделци” присъства на мероприятието в качеството си на Председател на настоятелството на НЧ „ Братя Миладинови 1936”.

Общинската избирателна комисия, след преценка на твърденията, преглед на публикациите и на относимите материално-правни разпоредби, визирани в ИК, намира жалбата за процесуално допустима, като подадена от процесуално легитимирано лице, но разгледана по същество, същата се явява неоснователна и като такава следва да се остави без уважение, поради следните съображения:

Легалното определение за предизборна агитация се съдържа в параграф 1 т.17 от Допълнителните разпоредби на ИК, а именно: "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса.“ Видно от представените и събрани доказателства, Емил Илиев и Венцислав Янев не са провеждали предизборна агитация на мероприятието, защото липсват съответните реквизити по Изборния Кодекс, а именно: „призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори“. Самото присъствие на кандидат за кмет на община Струмяни, на публично мероприятие, неорганизирано от съответната партия не следва да се счита да е част от нарочната предизборна кампания и правенето на предизборна агитация.

С тези мотиви на Общинската избирателна комисия бе предложен следният проект за решение: Водена от горното, на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 от Изборния кодекс и при спазване на законоустановения кворум, Общинска избирателна комисия - Струмяни

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ, като неоснователни писмото и жалбата, подадени с вх. № 1/ 07.10.2019г. и с вх. № 2 /07.10.2019г. от Красимир Георгиев Станков, представляващ Местна коалиция „Обединена социалдемокрация („Земеделски съюз Александър Стамболийски“, „Воля“ „Земеделски народен съюз“).

Настоящото решение подлежи на оспорване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 (три) дни от обявяването му.

Председател: Ваня Бориславова Пецанова

Секретар: Людмила Методиева Маникатова

* Публикувано на 08.10.2019 в 22:22 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031 

Решения

 • № 117-МИ / 16.06.2022

  относно: Констатиране и обявяване предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на кметство село Илинденци, община Струмяни и уведомяване на ЦИК за насрочване на частичен избор за кмет на същото кметство

 • № 116-МИ / 11.12.2019

  относно: Обявяване разпределението на заявените предпочитания (преференции) за отделните кандидати

 • № 115-МИ / 09.11.2019

  относно: Упълномощаване членове на ОИК Струмяни, които да представляват ОИК Струмяни на заседание, насрочено на 13.11.2019г. по АД 20197030701160 в Административен съд Благоевград

всички решения